Wij hebben zon!

wijwillenzonners helpen elkaar

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: R. I. P. Eeprom Failure Chint 1.5 KTL R.I.P.

R. I. P. Eeprom Failure Chint 1.5 KTL R.I.P. 1 jaar 10 maanden geleden #10858

 • iwan
 • iwan's Profielfoto
 • Afwezig
 • Senior
 • Berichten: 78
 • Ontvangen bedankjes 4
Ai!, na iets meer dan 5 jaar (garantie .....verlopen) heb ik een failure op mijn chint.

laatste update 4 maart 2017, definitief R.I.P. omvormer is dood!, 5 jaar en 9 maanden en overleden. Helaas!


Enkele minuten na het opstarten (omvormer werkt op dat moment gewoon goed) krijg ik de melding Eeprom Failure.

Iemand al ervaring mee? en wat is er aan te doen?

Ik zal in iedergeval maar eens contact opnemen met libra energy.
Hopen op enige coulance aangezien ik nooit gebruik heb gemaakt van de gratis sofware update ivm eac reset etc. aangezien ik het geen probleem vondt dat hij zichzelf resette naar 0 eac

EDIT: Vandaag contact gehad met Libra, helaas...geen garantie :( . Libra geeft aan alleen maar omvormers te wisselen en niet te repareren. Keurig snel reactie gehad alleen geen technische support of reparatie manuals of onderdelen. :sick:
Wel direct een aanbieding gehad voor een nieuwe....solis mini 1500.
Ook nog een mail naar Chint china gestuurd...ben benieuwd of ik daar antwoord krijgt......(update 9 feb....nog steeds geen antwoord of reactie van Chint china.... daarover ben ik dus niet zo positief meer)

Update: aangezien dat de garantie er toch af is, heb ik hem maar eens open geschroefd.
Op het moment van open schroeven eprom failure. Na open schroeven, opnieuw opgestart, draait gewoon ok. Gewacht, gewacht, maar fout wil hij niet meer gaan. Overal tegen aan geduwd, geklopt etc. maar een slechte verbinding lijkt het niet te zijn.
Tijdje aangezien en foto's genomen en spanningen gemeten. geen gekke dingen kunnen ontdekken. (maar ja, je weet ook niet wat je waar moet meten?!) . Kan in iedergeval geen defecte / verbrande componenten zien. Maar dat zegt niet alles natuurlijk. Vervolgens heb ik hem dicht gemaakt en een 1/2 uur later weer gaan kijken...weer Failure. Kap er maar weer afgehaald en opnieuw opgestart...en draait vervolgens als vanouds...Vervolgens de kap er maar af gelaten en nu draait hij al meer dan 1,5 uur foutloos. Raaaar....
Het lijkt er sterk op als de omvormer zo onder de 150 watt blijft dat hij het gewoon doet, maar zodra hij meer vermogen moet gaan leveren (warmte?) dat het dan fout gaat? Aangezien ze overal het over de condensatoren hebben bij defecte omvormers heb ik maar eens gegoogled op het merk en type condensator 450V 560uF. Al heel snel op de chineese sites de condensatoren gevonden (2 euro per stuk) (ook bij RS-online overigens rond de 10 euro) levensduur condesatoren....2000 uur.????? Zouden deze dan toch de eeprom failure veroorzaken? Geen idee op dit moment, maar volgens mij is het de moeite waard om ze te vervangen. Toch wel vreemd dat de levens duur van condensatoren 2000 tot 3000 uur is, en waar is dit dan op gebaseerd?, hiervover is wel het eea te vinden, maar die info is nog niet zo makkelijk te lezen.
Wordt vervolgt zullen we maar zeggen......eerst nog maar is wat testjes doen bij wat meer zon.

9 feb 2017: Zo na ruim een week test draaien kan ik in iedergeval concluderen dat het of de kristallen zijn, of de 2 processors die door de kristallen worden aangestuurd. Ik heb klein ventilatortje voor het stuurprintje gehangen (printje met display erop) en dan komt er gedurende 1 hele week geen error meer. Zodra ik de ventilator uitzet is het binnen 15 minuten raak, eeprom error.
Na overleg met iemand die wat meer van processoren en kristallen af weet, is het toch wel mogelijk dat 1 van de 2 kristallen de oorzaak is. De 2 kristallen lopen op 19.6 mhz, en sturen beide 1 processor aan. (f3062f25 processor). Als deze niet synchroon lopen gaat het mis. Kristallen zijn gevoelig voor warmte dus dit zou kloppen met de error. 1 van de kristallen is ook extreem gevoelig, als je daar met je vinger in de buurt komt gaat hij al op error, de andere heeft dit minder. (kristal: 19.6 uW 3E)

Aangezien hij het gewoon doet nu, ga ik lekker verder met uitvissen of ik het opgelost krijg, wie weet komen er meer mensen voor hetzelfde probleem te staan in de toekomst.

Update 14 feb. Aangezien ik geen meter verder kom met de leverancier van kristallen, chint enz enz. (hier waren we bang voor 6 jaar geleden bij aanschaf) heb ik vandaag besloten er maar een vaste ventilator in te bouwen. Zolang hij zo foutloos draait is het voor mij OK. Ventilator mooi inwendig op de rs232 poort kabel aangesloten waar 10,8 volt op staat er is er ook nog 1 met circa 14 volt, maar dan maakt hij alleen maar meer geluid, nergens voor nodig. Hij blaast lekker en de luchtstroming is goed. foto's toegevoegd. Ventilator is 1 watt bij 12 volt. Schakelt aan als omvormer opstart en uit als hij afvalt einde dag, lekker makkelijk,

Mocht iemand tips hebben hoe dit makkelijk te repararen dan hoor ik het graag.

Dank! Groetjes iwan.
Laatst bewerkt: 1 jaar 9 maanden geleden door iwan. Reden: omvormer definitief overleden!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: Herman

Eeprom Failure Chint 1.5 KTL update 14 feb 2017 1 jaar 10 maanden geleden #10903

 • jms319
 • jms319's Profielfoto
 • Afwezig
 • Nieuw
 • Berichten: 2
 • Ontvangen bedankjes 1
Hallo Iwan,

Eerst mijn complimenten dat je het probleem met de Chint zo op hebt gelost!

Misschien heb ik toch nog een tip voor je voor de reparatie van je Chint (dat hoop ik tenminste).

Een jaar of twee geleden heb ik via Marktplaats een kabeltje gekocht om onze Soladin uit te lezen van dhr. Schrijver. Behalve dat hij diverse omvormers e.d. verkoopt, repareert hij ook omvormers (onder andere Soladins). Misschien kun je contact met hem opnemen en kijken of hij een mogelijkheid ziet je Chint te repareren. Met een beetje geluk kan hij je omvormer voor niet teveel geld weer aan de praat krijgen. Hoewel het meer zal kosten dan je eigen oplossing en ik niet weet hoe goed en duur een reparatie zal zijn, kun je het een kans geven. Een nieuwe omvormer zal waarschijnlijk veel meer kosten dan een reparatie.

Als je op Marktplaats zoekt op 'Soladin' vind je hem vast en zeker. Via dit linkje zul je hem ook vinden: dhr. Schrijver.

Ik hoop dat je je omvormer binnenkort weer gerepareerd kan laten werken. Een extra ventilator is echter een prima oplossing. Die zou ik zeker laten zitten, ook al zou je omvormer worden gerepareerd! De Chint wordt zonder z'n ventilator best warm als hij veel moet werken!

Groet en succes,

jms319
Laatst bewerkt: 1 jaar 9 maanden geleden door jms319. Reden: Link klopte/werkte niet --> aangepast.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: iwan

Eeprom Failure Chint 1.5 KTL update 14 feb 2017 1 jaar 9 maanden geleden #10904

 • verbeek
 • verbeek's Profielfoto
 • Afwezig
 • Goud
 • Berichten: 181
 • Ontvangen bedankjes 20
Iwan,

Voordat je onderdelen besteld, zou je eerst een rondgang met een soldeerbout kunnen maken. Verdachte plekken op een print zijn vaak de aansluitingen waar connectors aanzitten, vermogenstransistoren/fets/thyristors e.d. die star op een koelplaat gemonteerd zijn, zware componenten zoals grote spoelen en elco's (eventuele schroeven aandraaien) en, in dit geval de kristallen.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik geen chint open gezien heb en of deze adviezen van toepassing zijn, maar het is een startpunt.

Soms staan er enkele testpunten op de print spanningen aangegeven. Controleer (en noteer!) bij een werkende chint deze spanningen.
Mocht de chint weer in de fout gaan check dan eerst deze spanningen of deze correct zijn met je eerder bevindingen. Als je een scoop hebt, controleer dan het signaal wat de kristallen afgeven en de frequentie er van.
Met de punt van de soldeerbout kan je tegen één van de kristallen aanhouden en kijken of de fout weer optreedt. Zo ja, dan heb je het juiste kristal te pakken. Deze zaak heeft ze in voorraad.

Elco's hebben een bepaalde levensduur. Afhankelijk van de toepassing kunnen de beste elco's toch maar een bepaalde korte levensduur hebben t.o.v. andere elco's in andere (meestal eenvoudige) toepassingen. RS heeft een naam te verliezen, hun kwaliteit is gegarandeerd, en daar betaal je voor.
Overigens, elco's boven de 500 - 550V zitten tegen hun fysieke eigenschappen aan (doorslagspanning en de dikte van het diëlectricum ). Daarbij komt dan ook dat een hoge temperatuur zeer nadelig is voor de levensduur van de elco.
Vandaar ook: koelen die Chint!

Succes!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: iwan

Eeprom Failure Chint 1.5 KTL update 14 feb 2017 1 jaar 9 maanden geleden #10905

 • iwan
 • iwan's Profielfoto
 • Afwezig
 • Senior
 • Berichten: 78
 • Ontvangen bedankjes 4
Hoi , jms319, Dank voor je reactie, ik had inderdaad ook al iemand uit de omgeving bodengraven die omvormers repareert en daarin handel heeft. Hij heeft ook aangeboden er naar te willen kijken. Maar aangezien dat het meer bestuuringselectronica is, is het de vraag of ze er inderdaad iets mee kunnen, meestal repareren zij het vermogens deel. Bij mij zit het probleem echt in "de computer" van de omvormer. Maar wie weet dat ik in de toekomst er toch inderdaad is kontakt mee kan opnemen. Dank!
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eeprom Failure Chint 1.5 KTL update 14 feb 2017 1 jaar 9 maanden geleden #10906

 • iwan
 • iwan's Profielfoto
 • Afwezig
 • Senior
 • Berichten: 78
 • Ontvangen bedankjes 4
Hoi Verbeek, Dank voor je reactie, ik heb de print al is goed bekeken, maar ook als ik met een kunststof staafje overal tegen aan druk / tik, komt de error niet voor, ik heb met een loep de solderingen op het moederbordje (computer deel) al helemaal nagegaan maar het lijkt toch echt op een component wat gaat haperen. In mijn geval lijkt het vermogens deel toch niet de problemen te veroorzaken, maar mbt de condensatoren en transistors. Ook heb ik met een infrarood thermometer het boardje gescant, maar daarin ook geen gekke zaken gevonden.
Mbt de kristallen, hoe bedoel je deze met een soldeerbout te verwarmen om zo de fout te ontdekken? Die optie had ik in iedergeval nog niet geprobeerd. Ondertussen heb ik toch reactie gehad van de fabrikant txc, die graag een foto wilde ontvangen van de betreffende kristal om mij de juiste specificatie te kunnen geven. Een normale kristal heeft een reguliere identificatie, maar deze heeft gewoon een vreemde codering. 19.6UW3E , ik heb hem de foto gezonden, en wacht nog weer op reactie hierop, ik ben zeer benieuwd. Van chint nog geen enkele reactie en al 3 mails verstuurd, maar hier verwacht ik maar even niets van. :-). Ik hoop in iedergeval dat ik mensen met dit onderzoek kan helpen in de toekomst die voor het zelfde probleem komen. Mocht iemand foto's van de chint intern willen hebben dan mogen ze mijn een berichtje sturen. Want die heb ik natuurlijk gemaakt. (en maar direct bijgevoegd)
Laatst bewerkt: 1 jaar 9 maanden geleden door iwan.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Eeprom Failure Chint 1.5 KTL update 14 feb 2017 1 jaar 9 maanden geleden #10907

 • verbeek
 • verbeek's Profielfoto
 • Afwezig
 • Goud
 • Berichten: 181
 • Ontvangen bedankjes 20
iwan schreef :
Mbt de kristallen, hoe bedoel je deze met een soldeerbout te verwarmen om zo de fout te ontdekken? Die optie had ik in iedergeval nog niet geprobeerd.

Ja, dat bedoel ik inderdaad. Je foto's verduidelijken veel. Ben benieuwd wat de spec's zijn van dit kristal.
Overigens zitten de vermogens transistoren/fets ook hier star gemonteerd op de printplaat, een goede reden om de koelplaat koel te houden (< 40°, zie gebruiksaanwijzing).

Gr. Paul
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: leendert
Tijd voor maken pagina: 0.082 seconden