Wij hebben zon!

wijwillenzonners helpen elkaar

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Kabelverliezen

Kabelverliezen 9 maanden 3 weken geleden #11508

 • verbeek
 • verbeek's Profielfoto
 • Afwezig
 • Goud
 • Berichten: 181
 • Ontvangen bedankjes 20
Op het internet zijn er veel onderwerpen te vinden over verliezen in kabels. Moet je nu 2,5mm2 of 4mm2 of nog dikkere kabels gebruiken? Je leest de wildste verhalen.

De NEN1010 stelt als voorwaarde dat de spanningsverliezen niet groter mogen zijn dan 3%. Maar dat zijn spanningsverliezen! Geen vermogensverlies, en dus ook geen energieverliezen.


Hoe zat het ook alweer? Elke geleider heeft een bepaalde soortelijke weerstand. De beste is zilver, die krijgt de gouden plak, om in Olympische termen te blijven, zie tabel 1. Op de tweede plaats komt koper met een zilveren plak en goud op de derde plaats met brons. Aluminium grijpt net naast het brons....Snapt u het nog? :)

Terug naar de werkelijkheid: de weerstand van een geleider wordt bepaald door de soortelijke weerstand te vermenigvuldigen met de lengte van de draad gedeeld door de oppervlakte. Om precies te zijn, de inhoud van de geleider. Deze soortelijke weerstand is ook nog een keer temperatuur afhankelijk (daar hoor je niemand over).
Van alle geleiders loopt de s.w. op naarmate de temperatuur stijgt. Bij de een wat meer dan de ander. Uitzonderingen bevestigen de regel: constantaan, zie de tabel. Om het vergelijkbaar te maken is afgesproken de s.w. te gebruiken bij 15°C.

Weet u het nog? Spanning: U [V] = I * R, waarbij de weerstand R als constante factor wordt aangenomen.

Vermogen: P [W] = U * I of als je U vervangt door I * R : I2 * R, waardoor het vermogen kwadratisch toeneemt bij gelijkblijvende R. Dat geldt ook voor vermogensverliezen! Deze kunnen beperkt worden door de spanning zo hoog mogelijk te maken, waardoor de stroom, en dus de verliezen, klein blijven.

Arbeid (heette het vroeger) is mechanisch of elektrisch vermogen per tijdseenheid (sec).
Elektrische energie: E [Ws] = P * t, in zonnepanelentaal, de energie die zonnepanelen opwekken en via de omvormer (die de energie van gelijk- in wisselstroom omzet) aan het lichtnet (“grid”) afgeeft in een bepaalde tijdsduur. Voorbeeld: 1000 W ( = 1 kW) geleverd vermogen in 1 uur ( = 3600 sec) is 3.600.000 Ws.
Om het allemaal wat hanteerbaarder te maken spreken we van 1 kWh.


Wat zijn nu de kabelverliezen tussen de omvormer en de meterkast? In de bijlage staat een excel-sheet waarin je dat kan berekenen. De gele velden zijn invulvelden, waar je waarden kunt veranderen,de overige staan de formules en verwijzingen.

Tabel 2 levert de weerstand op die een bepaalde lengte kabel heeft in verhouding met de oppervlakte van de ader.
In Tabel 1a kan je de invloed van de temperatuur meenemen, binnenshuis 20°C, kabel gelegd in de grond ca. 12°C. Vul maar eens 33°C in als het een tropische dag is!
Dit komt samen in tabel 3 tot uiting wat de vermogensverliezen zijn. Tabel 4 is een samenvatting van de verliezen bij verschillende kabeldoorsnedes, 2,5 mm2 is als “standaard” kabel lichtblauw aangegeven.

Energieverlies: Zoals gezegd is energieverlies vermogensverlies over een bepaalde tijdsperiode. Dat is best lastig te berekenen, omdat het vermogen niet constant gemeten wordt. Ook niet met een pv-logger die iedere 2 minuten een meetwaarde (“sample”) doorgeeft.
De pv-logger van FP4ALL geeft alleen het totaal aantal bedrijfsuren aan. Dat is van dag 1 van de installatie tot op heden. Door de bedrijfsuren door de op te tellen dagen te delen kom je op het aantal uren per dag dat de omvormer in bedrijf is, zie tabel 5. Idem met het vermogen, in dit geval 11,2 uur met 5,6 kWh per dag.

Dit gemiddelde over een jaar klopt niet helemaal. In juli ’13 is de pv-installatie in gebruik genomen en nu is het feb ’18. Dat is geen heel jaar, maar de pv-logger geeft slechts één waarde aan. Ik zit dus met een deel van een jaar; beter zou zijn dit te meten van juli ’13 t/m juli ’18.

Nu de energieverliezen bekend zijn, kan je er ook een prijskaartje aan hangen; op zich valt dat wel mee, per dag slechts 2 cent, maar per jaar ruim 6 euro en vanaf het begin al dik 28 euro. Stel dat de zonne-energie installatie 25 jaar mee gaat, zeg maar grofweg 5,5 x 28 = 155 euro.

Er naast staat een tabel met de prijzen van kabels van de eerste de beste internet kabel aanbieder. Reken maar uit na hoeveel tijd 4mm2 interessant wordt….. zolang de salderingsregeling nog loopt...

Het lijkt niet veel, de verliezen, slechts 3 Watt (t.o.v. 4mm2 ), daar kan je ook een leuk led-lampje op laten branden….

Veel plezier met het berekenen!


Gr. Paul

p.s. Correcties, aanvullingen en jullie ervaringen zijn welkom!
Bijlagen:
Laatst bewerkt: 9 maanden 3 weken geleden door verbeek.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Kabelverliezen 9 maanden 3 weken geleden #11511

 • verbeek
 • verbeek's Profielfoto
 • Afwezig
 • Goud
 • Berichten: 181
 • Ontvangen bedankjes 20
Ook een aardige:

Aan de CSUN 240Wp zonnepanelen zitten kabels van 4 mm 2 met een lengte van 2 x 0,9 m. Stel de 240Wp gelijk aan 240 Wh, en de spanning van een paneel onder deze belasting is 30V, dan kom je op een verlies van 0,5W per zonnepaneel.
In mijn situatie van negen panelen is dat 4,5 W. Daar komt nog de lengte van de kabel van de zonnepanelen naar de omvormer bij.

Je leest vaak in het nieuws over zonneparken van van zoveel MWp, maar wat zou daar nu werkelijk in MWh het net op gaan, het rendement dus? Wordt daar ook beknibbeld op de kabel kosten?

Gr. Paul
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Kabelverliezen 9 maanden 2 weken geleden #11512

 • ToineM
 • ToineM's Profielfoto
 • Afwezig
 • Goud
 • Berichten: 206
 • Ontvangen bedankjes 25
www.kabelberekening.com/demo/

In de advanced module zit een specifieke tool om pv installaties te berekenen (gratis)
18x190Wp in 2 strings van 1710Wp op 2x Chint ktl 1.5
4x175Wp in 1 string van 700Wp op 1x Steca 500
Laatst bewerkt: 9 maanden 2 weken geleden door ToineM.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: verbeek
Tijd voor maken pagina: 0.088 seconden